-->
no
Технологии Blogger.

Сообщить о нарушении

Поиск по этому блогу

Недавние Посты

5/recent posts

Случайные посты

3/random posts
no

Недавние Посты

5/recent posts

Последние коментарии:

5/recent comments

Последние коментарии:

5/recent comments

Страницы

4/Статьи/slider

Від Лютера до Баха

Комментариев нет



Від Лютера до Баха - один крок. Розділені двома століттями, вони жили в одній і тій же картині світу, живилися одними і тими ж духовними джерелами. Зрештою, у них на столі лежала одна і та ж Біблія (навіть дві - латиною і німецькою).
Об'єднувала їх не тільки віра, а й любов до музики. Ця любов була пов'язана з вірою в Бога, Котрий щедро обдарував людину і долучив до Своєї творчості.
Лютер не тільки любив музику як «безцінне, цілюще, радісне Боже творіння", а й створював її сам. Особливо він любив хорали і написав близько тридцяти власних, найвідоміший з яких - "Ein feste Burg ist unser Gott» ( «Господь наш - оплот»).
У передмові до "Вітенберзького пісенника" Лютер писав: "Те, що спів духовних пісень є справою доброю і богоугодною, є очевидним для кожного християнина <...> Тому для початку, щоб заохотити тих, хто може зробити це краще, я разом з кількома іншими [авторами] склав кілька духовних пісень. <...> Вони покладені на чотири голоси тому, що я дуже хотів, щоб молодь (якій так чи інакше доведеться навчатися музиці та іншим справжнім мистецтвам) знайшла щось, за допомогою чого вона могла б відставити геть любовні серенади і хтиві пісеньки (bul lieder und fleyschliche gesenge) і замість них навчитися чомусь корисному, і до того ж щоб благо поєднувалося з такою бажаною для молодих приємністю ".
Відомо, що Бах зберігав у себе і богословські твори Лютера, і колекцію його хоралів. Для Баха, як і для Лютера, музика була частиною богослужіння, одкровення і богопізнання, духовної праці, співтворчості людини і Бога.
Бог присутній в житті і творчості Баха як джерело натхнення і живий співрозмовник: «Де є благочестива музика, Бог завжди тут же з його люб'язною присутністю».
Бог же був і кінцевим адресатом музики: "Кінцевою метою і причиною будь-якої музики повинно бути тільки прославляння Господа і зміцнення духу. Якщо це не беруть до уваги, виходить не музика, а диявольські крики і монотонне пхикання".
Його лякала як монотонність, так і какофонія. Він любив поліфонію, складну гармонію, в якій кожному голосу є своє унікальне місце. Він любив порядок, але порядок складний, багатий.
Музика Баха - це вища математика духу. До сих пір його звинувачують в математичності, холодності, занудній розумності. Але сам він не бачив протиріччя між гармонією чисел і душі, розуму й віри. Адже він вірив в Бога, Який все вчинив прекрасним і розумним, залишаючись при цьому добрим, щедрим і милосердним. Тут немає випадковостей, але є свобода, життя, глибина, багатовимірність. Тому музика Баха - це не музика мертвих формул, це хвала живому Богові. «Одному Богу слава» (Soli Deo gloria), «Ісусе, допоможи» (Jesu, juva), - ці авторські написи на партитурах говорять багато про що, говорять про все, це кращі і найкоротші пояснення всієї його творчості.
Божественна гармонія не нудна і не жорстока. У ній не тісно. Музика нагадує про справжнє життя, про гармонію раю, яку ми втратили через наслідки свого гріховного вибору. Шлях назад лежить через серце. І музика відкриває двері серця. Тому Бах підкреслює: «Мета музики - торкатися сердець".
І знову хочеться нагадати: музика Баха - не проста музика, музика Баха - не просто музика. Її складність не тільки математична, але духовна. Вона нагадує про серйозність, якою ми нехтуємо; про висоту, наразі не доступну; про красу, ще не зрозумілу.
Ось чому в цій музиці потрібно чути і бачити щось більше, ніж геніальні твори, або як кажуть в музичній школі, «речі». Тут потрібна участь усіх органів усіх почуттів, в тому числі органів духовних. «Музична сприйнятливість до певної міри є здатністю звукового бачення, якого б роду воно не було: бачення ліній, ідей, образів або подій. І навіть там, де ми не підозрюємо, присутні асоціації ідей <...> Так у Баха. Він найбільш послідовний представник живописної музики», - писав протестантський теолог, лікар і органіст Альберт Швейцер.
У музиці Баха можна бачити цілий світ, точніше цілісний образ Божого світу. Те, що в звичайному житті ми бачимо розірваним і спотвореним, музика Баха збирає в гармонію.
Про іконопис прийнято говорити як про богослов'я у фарбах. Це богослов'я зриме. Про музику Баха можна сказати як про богослов'я у нотах, звуках, паузах. Тут ми чуємо музику про Бога, музику від Бога, музику Бога. Але слухаючи цю музику, ми починаємо також бачити, бачити світ інакше, бачити його таким, як його бачить Бог; бачити Бога в ньому.
Ця музика народжується з досвіду зустрічі і спілкування з Богом, а тому здатна передавати цей досвід, точніше шлях до цього досвіду, іншим. «Бах майже змушує мене повірити в Бога», - зізнавався художник Роджер Фрай.
Бах продовжує справу Лютера. Він стверджує особисту віру в Бога і висловлює її в творчості. Він вірить в Бога, Який вражає нашу уяву, примирюючи протиріччя в гармонії; Який є близьким і великим, милостивим і суворим, мудрим і справедливим.
Бог Лютера і Баха любить людину і запрошує її до спільної творчості, щоб разом відновити зруйновану гармонію життя, слів і звуків. Відкриваючись до цієї гармонії, ми можемо вигукнути: «Якщо є Бах, значить є Бог!». Хоча насправді порядок є зворотним: є Бог, а тому, і тільки тому, є Бах. Без Бога не було б і Баха. І якщо гармонія Баха так дивує нас, то наскільки дивною є гармонія, задумана Богом для нас і нашого світу.

При всій величі свого дару й подвигу, Бах залишався скромним: «Мені довелося багато працювати. Той, хто буде таким само працьовитим, доб'ється такого ж успіху". Тут ми знаходимо прекрасний приклад протестантської етики праці - в кожній справі потрібно бачити покликання від Бога, тоді музика буде більше ніж музика. У цьому весь секрет Баха - багато працювати з вірою і смиренням, кожним звуком своєї музики повертаючи світу гармонію і дякуючи Богові за Його чудовий дар.
author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Комментариев нет

Отправить комментарий

no