-->
no
Технологии Blogger.

Сообщить о нарушении

Поиск по этому блогу

Недавние Посты

5/recent posts

Случайные посты

3/random posts
no

Недавние Посты

5/recent posts

Последние коментарии:

5/recent comments

Последние коментарии:

5/recent comments

Страницы

4/Статьи/slider

ЦЕРКВА ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ. НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ТРИВАЮЧОЇ РЕФОРМАЦІЇ

Комментариев нет

Навряд чи хтось із богословів думав про такий сценарій, але сьогоднішня криза пандемії може бути часом для продовження реформації, яка зупинилася. Якщо церква не хоче і не може бути джерелом змін в суспільстві, то тоді Бог викликає ці зміни Своїм, відомим лише Йому чином, і ці зовнішні виклики стають джерелом церковної реформації, небажаної і незручної, але життєво необхідної.
Пандемія увірвалася в наше звичне життя несподівано і змінила його до невпізнання. Поступово всі стали говорити про неї, навіть найзатятіші скептики і конспірологи погодилися з тим, що це серйозно за своїми наслідками для всіх сфер життя. Заговорили про економіку, польои, кордони, ціну на нафту, загрозу голоду. У всьому цьому церква здавалася острівцем стабільності. Поки обмеження не торкнулися і її.
Ми всі прийняли ці обмеження  неохоче , з внутрішнім опором і нерозумінням. Ми всі хотіли б, щоб церква залишалася відкритою і діючою, щоб вона була осередком надії і допомоги.
Ми звикли, що Бог судить світ, а церква залишається осторонь, спостерігаючи, повчаючи, закликаючи. І лише тепер ми зрозуміли, що церква була частиною цього світу, частиною сформованого образу цього світу. Ми зрозуміли, що якщо змінюється світ, то буде змінюватися церква в її ставленні до світу.
Тепер ми говоримо не тільки про пандемію, ми починаємо говорити про церкви під час пандемії. Тобто ми говоримо про те, що вся ця ситуація означає для церкви, що Бог хоче сказати церкві, що Бог хоче сказати через світ – церкві і через церкву – світу.
Ми звикли говорити, проповідувати світу. При цьому ми майже забули, що запрошені чути те,  «що Дух промовляє Церквам» (Об’явл.  2: 7,11,17,29; 3: 6,13,22 ).
Коли я думаю про те, що всі ці події означають для нас, точніше, що Бог через всі ці події хоче сказати церкві, то мені спадає на думку одне слово: реформація. Щоб воно не виводило нас в глибину історії, можна замінити його іншими словами – перетворення, виправлення, оновлення.
Якщо згадати спадщину європейської Реформації, то ми як євангельські протестанти повинні дотримуватися принципу  Ecclesia semper reformanda est ( “церква повинна бути постійно реформованої”). Це зобов’язує нас продовжувати розпочате, це зобов’язує продовжувати Реформацію як нескінченний процес церковного оновлення, повернення до витоків, духовного відродження.
Продовжувати Реформацію як нескінченний процес нікому не хочеться, особливо коли стан справ стає звичним і непоганим. Тому я смію стверджувати, що протестанти, в тому числі і євангельські протестанти, Реформацію залишили в історії і на тому зупинилися. Те, що багато церков пішли далі в боротьбі зі світом або в протистоянні йому, мало що змінює. Це були різні форми реакції, але не Реформації як альтернативного процесу. Всі ці реакції були частиною вбудовування церкви в порядок секулярного світу. Церква перестала відстоювати свій образ світу і свій образ майбутнього, втратила свою перетворюючу силу. Церква стала старіти разом з цивілізацією, протестантська етика і дух капіталізму так злилися, що навіть помирають нерозлучно.
Це дещо інша тема, але тут важливо зрозуміти, що церква втратила волю до змін і динаміку внутрішнього оновлення.
У цьому контексті пандемія може розглядатися як стимул до реформації. Цілком можливо, що реформація вже відбувається, реформація несподівана, непідготовлена, некерована нами.
Навряд чи хтось із богословів думав про такий сценарій, але сьогоднішня криза пандемії може бути часом для продовження реформації, яка зупинилася.
Якщо церква не хоче і не може бути джерелом змін в суспільстві, то тоді Бог викликає ці зміни Своїм, відомим лише Йому чином, і ці зовнішні виклики стають джерелом церковної реформації, небажаної і незручної, але життєво необхідної.
Я хочу назвати лише п’ять з можливих напрямків, які може прийняти цей процес змін стосовно церкви. Отже, що таке триває реформація для церкви в умовах пандемії?

ЩО ТАКЕ ТРИВАЮЧА РЕФОРМАЦІЯ ДЛЯ ЦЕРКВИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ?

ТРИВАЮЧА РЕФОРМАЦІЯ – ЦЕ ПОСТІЙНИЙ ПОШУК НАЙБІЛЬШ ОПТИМАЛЬНОЇ ФОРМИ ДЛЯ ЦЕРКОВНОГО ЖИТТЯ І СЛУЖІННЯ.

Ми знаємо і віримо: церква, яка навчилася виживати в римських катакомбах і радянських тюрмах і таборах, не помре під час карантину.
Але от питання: чи здатні ми знайти нові церковні форми, які будуть відповідати новим формам суспільного життя?
Журналісти кажуть: церкви не пристосовані до умов карантину. Невже вони мають рацію? Звичайно, якщо ми не хочемо їх слухати і не збираємося змінюватися, то можемо відмахнутися від них як від «ліберальних медіа» і «фейк ньюз». Але може все-таки послухати і подумати?
Ось ми говорили, що церква – це не будівля. А тепер, чи готові повторити те ж саме? Або ми переоцінили ці речі і не готові так легко розлучатися зі звичними формами організації?
Ностальгія за старими формами спілкування зрозуміла і природна, але вона не допомагає, лише відволікає. Хоча і нагадує про те, що варто зберегти і взяти з собою в нову епоху. Якщо нам так боляче без цього, значить воно означало для нас більше, ніж ми думали. Якщо ми розгубилися без будівель і недільних служінь, то яке тоді їхнє реальне значення для нашого християнства і який реальний порядок наших пріоритетів?
Так що ж таке церква? Як вона може виконувати свою місію без будівель і загальних зібрань?
Ми чуємо все більше про мікроцеркви, про домашні церкви. Чи кожен будинок, кожна сім’я можуть стати такими малими, але справжніми церквами?
Онлайн-церква здається більш легким і доступним з форматів церковності. Але як бути з залежністю від онлайну, обмеженнями онлайну, побічними ефектами і недоліками?
А що ми будемо робити, якщо раптом вимкнуть інтернет? «Обнулити»? А що якщо там будуть все більше регулювати і обмежувати? Погодимося на все відразу? Будемо влаштовувати «онлайн-протести»?
Як ми можемо залишатися вільними, якщо крім онлайну від церкви нічого не залишиться? Ці та подібні до них питання множаться і ускладнюються.
Ми вступаємо на нову для нас територію, карта і правила якої будуть змінюватися. При цьому зрозуміло, що ми повинні бути більш вільними, гнучкими і творчими в роботі з новими форматами церковності.
Ті, хто раніше це зрозуміли, почали експерименти, але не завжди в потрібному напрямку.
Багато хто пішов у напрямку гламуру і розваг.
Зараз же потрібно йти в протилежному напрямку – спрощення, смирення, скромності, доступності, простоти.
Нічого зайвого. Все повинно бути функціонально, прагматично, інструментально.
У цьому сенсі стає ясно, що інтернет не замінює інші форми спілкування, це один з багатьох інструментів спілкування. Його монополія може бути великою загрозою. Тому онлайн повинен доповнюватися іншими форматами спілкування, перш за все особистими і мікросоціальними.
Пам’ятаючи про відповідальність перед Главою Церкви, ми не повинні бути заручниками колишніх форм або нових рекламних пропозицій, але повинні бути вільними і слухняними Духу. «Настає час, коли ні на горі цій, ані в Єрусалимі вклонятись Отцеві не будете … Але настане година і тепер вона є, коли справжні поклонники будуть поклонятися Батькові в дусі та в правді, бо таких поклонників Отець бажає Собі» (Ів. 4:21 , 23).
Ми звикли до старих форм і насилу мислимо церкву без них. Але зараз настав час звільнитися від цієї залежності. Якщо навіть вони будуть знову доступними, вони не повинні більше визначати наше розуміння церкви і обмежувати церкву в її служінні.

ТРИВАЮЧА РЕФОРМАЦЯ ЦЕРКВИ ВИМАГАЄ ПОСТІЙНОГО ПЕРЕОСМИСЛЕННЯ І ПЕРЕОЦІНКИ НАШИХ ЦІННОСТЕЙ З АКЦЕНТОМ НА НАЙВАЖЛИВІШОМУ

Що для нас найголовніше? У чому суть Євангелія? Про що ми проповідуємо і співаємо? За що боремося? Чого прагнемо?
Переживаючи про особистий успіх, чисельність наших громад, ефективності нашої місії, ми думали про те, чим і як залучити і розважити.
Сьогодні потрібно думати про те, чим лікувати, чим годувати, як рятувати.
Все правильно, нам потрібно орієнтуватися на потреби людей, на які саме? На найглибші і справжні.
Прямо зараз відбувається переорієнтація на базові, життєво важливі потреби людей – в сенсі, спілкуванні, вірі, надії, любові.
Ще вчора церкви намагалися бути ресторанами, змагаючись одна з іншою у вишуканій кухні, дизайні та сервісі. Зараз час пекти найпростіший хліб і рятувати людей від голоду.
За часів стабільності церква розширювала діапазон своїх служінь і прикрашала себе. Під час кризи церква переглядала свої пріоритети і бюджети, фокусуючись на найважливішому. Очевидно, що для наших церков настає час переобліку і перерозподілу ресурсів, переоцінки і перепідпорядкування всіх і всього одному-двом головних завдань. Про що ми переживаємо в першу чергу? Про те, що буде з нами? Або про те, як ми можемо послужити в цей час іншим? Про майбутнє нашої організації або про життя людей? Як скористатися ситуацією і вирватися вперед або як зрозуміти волю Божу і виконати її?

ТРИВАЮЧА РЕФОРМАЦІЯ ЦЕ ПРАГНЕННЯ ДО ПОВНОТИ ЦЕРКОВНОЇ УЧАСТІ В СЛУЖІННІ

Як нагадують нам богослови Лозаннського руху за всесвітню євангелізацію, «Вся церква несе все Євангеліє всьому світу» («WholeGospel ,  Whole Church ,  Whole World»).
Тобто, тільки вся церква – в повноті її тіла, в єдності покликань і розмаїтості дарів, – може звіщати цілісне Євангеліє всьому світу в різноманітті його народів і культур, потреб і питань.
Нам потрібне вольове, справжнє, не декларативне повернення до загального священства, подолання порочного поділу на клір і світ, відновлення живої общинності і взаємних зв’язків.
Ми чуємо неспокійний шепіт: «Що буде, якщо перший пастор захворіє?». І розуміємо, що кадрових резервів немає, лава помічників і запасних дуже коротка.
При цьому лідери церков бояться того, що порядок і контроль будуть втрачені і кожен в своєму будинку буде сам собі пастор. Почасти це так, в умовах карантину кожен виживає як може і стає свого роду лідером, кожен батько сімейства згадує про свою священицьку роль. І цей досвід лідерства змінить всіх. Якщо люди змогли вижити без звичних форматів церковності, вони навряд чи погодяться повернутися до них без додаткових аргументів і бонусів. Доступ в інтернет дозволяє легко знайти всю потрібну інформацію і церкву на будь-який смак. Цією свободи вже не відняти. Питання в іншому: як, не борючись зі свободою, захистити наших братів і сестер по вірі від небезпек уявної свободи і направити в бік оновлення общинності, творчого служіння дарами один одному і світу?
Після виходу з карантину буде потрібна нова активація всіх членів церкви, але не просто для того, щоб було «як раніше». Потрібно буде заново осмислити і проговорити переваги нашого громадського життя, завдання нашої спільної місії, права і свободи окремих членів і груп. Лише так ми зможемо зібрати всю церкву разом, в тому числі втрачених в мережі і сплячих на задніх лавках.
Добре, що в цьому напрямку до оновленої общинності ми можемо почати з загальних і вільних дискусій, а не з наказів або рішень правлінь і рад. В онлайн-форматі стало можливим загальноцерковне обговорення актуальних тем – по групах, по сім’ях, за інтересами.
Можливо, настав час віртуальних соборів, коли церква мирян почне неспішно і з різних боку розбирати і проговорювати питання, яких раніше боялися, які вперто ігнорували.
Раніше наші зустрічі були занадто діловими, ми не встигали обговорити дійсно важливі питання. Може бути зараз прийшов такий час? Час для оперативних консультацій та стратегічних дискусій, в яких кожен може брати участь якщо не радою, то питанням і коментарем.
Перенаоаштування взаємоскріплюючих зв’язків буде пов’язана з перевідкриттям цінності кожної окремої людини. Після карантину потрібно буде обійти всіх членів і друзів церкви, і заново «підключити» їх до громади – запитати про те, як вони пережили важкий час, як церква може їм допомогти, а також як і чим вони могли б послужити церкві і її місії.
Наші церкви були частково паралізовані, далеко не всі члени і дари тіла Христового були визнані потрібними і важливими для служіння. Сьогодні надається можливість перезібрати громаду так, щоб ніхто не залишився без уваги і завдання, без визнання і покликання, без опіки і благословення.

ТРИВАЮЧА РЕФОРМАЦІЯ – ЦЕ ПОСТІЙНЕ ОНОВЛЕННЯ В СВОЄМУ РОЗУМІННІ І СПІВУЧАСТІ В МІСІЇ БОГА

Ми повинні публічно сповідувати і раз і назавжди усвідомити, що місія, про яку вчить церква, – це не наша місія, але Божа, що ми лише співучасники в ній. Бог трудиться в світі і не залишає його без надії. І коли ми чогось не розуміємо або щось нас застає зненацька, ми краще відчуваємо, що ми лише частина Божого плану і повинні бути скромними і слухняними у виконанні нашої обмеженої і явно не головної ролі.
При цьому ніхто з нас не залишиться без покликання і дару. Кожен може знайти своє особливе місце. Тому ми говоримо про різні підходи до місії в нових форматах – про місію і церкви «без стін», служінні на робочому місці «з понеділка по п’ятницю», сім’ї як місії та ін.
Перебуваючи в кайданах, апостол Павло нагадував Тимофію, що «Слова Божого не ув’язнити» (2 Тим. 2: 9). Сьогодні ми можемо сказати, що для слова Божого немає карантину, хоча ми самі закриті на карантин. Творчі підходи до благовістя і свідченням важливі як ніколи раніше.
Наше розуміння місії було обмежено нашими церковними інтересами, законами суспільства, колом спілкування. Ми оберталися по своїх орбітах, які не перетинались з іншими. Як повинен змінитися наш погляд на місію в умовах невизначеності, коли колишні зв’язки розпалися, коли всі опинилися в однакових умовах розгубленості? Не тільки церкву, а й суспільство незабаром очікує нова збірка, перепідключення після карантину. Як ми збираємося використовувати ці можливості для відновлення наших відносин з людьми? Які форми місії стануть актуальними і впливовими в момент формування нової «норми»?

ТРИВАЮЧА РЕФОРМАЦЯ ЦЕ – УВАГА І СЛУХНЯНІСТЬ ДУХУ СВЯТОМУ В РОЗУМІННІ Й ТЛУМАЧЕННІ ЗНАКІВ ЧАСУ

Триваюча реформація це – увага і слухняність Духу Святому в розумінні й тлумаченні знаків часу, покаянні та смиренні перед Главою Церкви, оновленні та мобілізації церкви для свідчення світові.
Те, що ми і наші церкви виявилися захопленими зненацька пандемією розгубленості і страху, говорить про те, що ми стали частиною звичного образу світу, ми перестали розуміти знаки часу, ми стали задовольнятися нашими успіхами і позиціями.
Ми жили так, ніби жити будемо довго, ніби всі суди прийдуть після нас, ніби всі хвороби останнього часу обійдуть церкву стороною.
Але тепер не тільки люди, а й церква запитує: що відбувається, що буде далі, що робити?
І тут потрібно сказати, що ми знаємо, що нам належить робити. Правда, ми думали, що у нас так багато часу, що можна це робити не поспішаючи.
Тепер в нашу особисту, громадському і церковному житті повертається почуття терміновості і невизначеності. Кожна мить може бути останньою. Тому всі важливі справи потрібно робити терміново. А неважливі потрібно відкинути зовсім.
Тут доречно нагадати важливі апостольські слова: «Я вам кажу, браття, що час короткий, так що мають дружин, були, як не мають; а хто плаче, як не плаче, а а хто тішиться, як не тішиться; і хто купує, як би не набули, і хто користується світом цим, як би не користувались, бо минає стан світу цього »(1 Кор. 7: 29-31).
У перекладі Радісна Звістка це звучить ще більш сильно:
«Я ось що, брати, маю на увазі: часу залишається обмаль, і треба, щоб ті, у кого є дружини, жили так, немов неодружені; ті, які плачуть, немов не плачуть; ті, які щасливі, немов нещасні; хто щось купує, немов нічим не володіє; і тому, хто зайнятий земними справами, не треба в них цілком занурюватися. Тому що світ в його нинішньому вигляді йде безповоротно »(Радісна Звістка: 1 Кор. 7: 29-31).
Я хочу залишити своє останнє запитання риторичним: як повинна змінитися церква, акценти в її місіології, все її служіння, проповіді, спів, молитви, фінанси, рішення, плани в світлі цієї невизначеності? Чи не звільняє ця невизначеність нашу церкву від зайнятості собою і своїми внутрішніми завданнями для більш відданого і повноцінного служіння Богу і Його місії в цьому світі?
author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Комментариев нет

Отправить комментарий

no