-->
no
Технологии Blogger.

Сообщить о нарушении

Поиск по этому блогу

Недавние Посты

5/recent posts

Случайные посты

3/random posts
no

Недавние Посты

5/recent posts

Последние коментарии:

5/recent comments

Последние коментарии:

5/recent comments

Страницы

4/Статьи/slider

Я – воскресіння і життя

Комментариев нет




Віра і Життя, 2022, №2


Ці сильні та важливі слова Ісуса є частиною Його розмови з Мартою, сестрою померлого Лазаря. Вони не тільки відкривають нам природу Сина Божого, а й запрошують нас випробувати свою віру, упорядкувати її, застосувати до сьогодення. 

Вирушаючи в дім плачу, Христос заздалегідь відкриває Своїм учням мету цього візиту – «щоб повірили ви» (Ів. 11:15). Іншими словами, історія Лазаря є важливим уроком віри. Ми бачимо тут безумовну владу Ісуса над смертю, а також виклик нашій особистій вірі. «Чи ти віруєш?» (Ів. 11:26) – запитує Христос зажурену сестру, а разом із нею й усіх нас. 

То чого ж іще бракує Марті? У чому Ісус випробовує жінку? Адже вона вже висловила впевненість, що Ісус здатний урятувати Лазаря: «Коли б, Господи, був Ти отут, – то не вмер би мій брат» (Ів. 11:21). Марта не зневірилася навіть після похорону: «Та й тепер, – знаю я, – що чого тільки в Бога попросиш, то дасть Тобі Бог!» (Ів. 11:22). 

І все ж таки Христос ставить Марті запитання: «Чи ти віруєш в це?» Це означає, що Ісус запитує не лише про активність, а й про зміст її віри. Він запитує не про віру як таку, а про віру в Нього: «Я воскресення й життя. Хто вірує в Мене, – хоч і вмре, буде жити. І кожен, хто живе та хто вірує в Мене, – повіки не вмре. Чи ти віруєш в це?» (Ів. 11:25–26). 

З Його слів видно, що Ісус хоче перевести нашу увагу на Себе: Він хоче бути не лише відповіддю на нашу віру, а її основою, змістом, метою. Він не пророк – Він здійснення пророцтв. Він не говорить про майбутнє – Він зараз утілює це майбутнє в Собі. Він не допомагає нам отримати щось потрібне – Він і є наше все. 

У відповідях Марти ми бачимо, що вона своєю сердечною інтуїцією наблизилася до цих істин, а зараз Ісус допомагає їй утвердитися в них і вийти на новий рівень віри та життя за вірою. Вона знала, що присутність Ісуса змінює все настільки, що воскресають мертві. Тепер вона знає набагато більше – ті, хто вірить в Ісуса, не вмирають, смерті для них немає. Тут я бачу два важливі уроки. 

По-перше, віра в Ісуса означає набагато більше, ніж спасіння від хвороби та смерті. Наш Спаситель не просто продовжує, охороняє чи повертає нам наше життя. Він дає нам нове життя в Собі, в якому різниця між життям і смертю втрачає колишній сенс, натомість є лише вічність. Фізична смерть більше не лякає, бо присутність Ісуса в нашому житті є запорукою воскресіння. Ми просто проходимо крізь смерть, продовжуючи жити Його життям. 

Ми радіємо не через те, що вкотре вдалося виплутатися зі складної ситуації чи вийти з лікарні. Ми щасливі не тому, що вдалося ухилитись від кулі або ж обдурити «стару з косою». Ні, порятунок від однієї з багатьох небезпек мало що змінює. Ми можемо полишити цей світ будь-якої миті.

 

Спасіння, яке пропонує Ісус, – це вихід за межі буденності та страшної смерті, вихід у вічність. Хоч би в який бік зі свого гробу Лазар вийшов – у цей, земний, або в небесний, – Його зустріне воскреслий і живий Ісус. 

По-друге, віра в Ісуса дозволяє нам увійти в це вічне життя просто зараз, не витрачаючи роки на очікування, не страждаючи даремно. Те, що ми про- водимо дні та роки «у гробі», – зовсім не Божий вирок, а наш вибір, наслідок нашої невіри. 

Розкриваючи Себе як «воскресення й життя», Ісус говорить не про далеке майбутнє, в якому всі воскреснуть, а про те, що є вже тут і зараз. 

На жаль, багато людей вірить в Ісуса, але переносить усі Його обіцянки в майбутнє. Таким чином вони відкладають власне воскресіння та звільнення. 

Нам легше повірити, що колись, хоча й достеменно невідомо, коли саме, все гарне здійсниться. Набагато важче вірити в те, що це станеться негайно. Легше повірити у фінальне загальне воскресіння мертвих, ніж у те, що Ісус може звільнити від гріховної залежності вже сьогодні. 

Марта відповідає Ісусові: «Так, Господи! Я вірую» (Ів. 11:27). Та коли Він наказує відкрити гробницю, вона дивується: «Уже, Господи, чути, – бо чотири вже дні він у гробі» (Ів. 11:39). 

Як і Марта, ми говоримо: «Вірую!», але на пропозицію Ісуса звільнити нас від влади смерті реагуємо мляво: «Я вже роками так живу. Скільки не каявся – не допомагає. Скільки не намагався кинути пиячити – марно. Скільки не присягав бути вірним – усе одно у гречку стрибаю. Вірити – вірю, але живу, як жив». 

На всі ці сумніви та боязкі заперечення Ісус від- повідає суворо: «Чи тобі не казав Я, що як будеш ти вірувати, – славу Божу побачиш?» (Ів. 11:40). Він не може дивитися, як ми борсаємося між життям і смертю. Він не хоче, щоб ми чекали. Він прийшов учинити диво. Він тут заради нас. Він – наше воскресіння, наше життя. І Він запитує: «Чи віруєш?» 

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Комментариев нет

Отправить комментарий

no